Crizantema Comestibila – 350 sem – Seminte Crizantema Comestibila origine Olanda

5.45 lei

De acum incolo, crizantemele pot fi nu doar admirate, ci si consumate. Specialistii de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare in Legumicultura Buzau au reusit sa amelioreze cu succes crizantema comestibila, o specie originara din Liban. Frunzele acestora, galbene si mai mici decat ale crizantemelor orientale, se apropie ca si gust cu cel al morcovilor.
PLANTĂ ALIMENTARĂ – Crizantema 100% comestibilă, foarte bogată în substanțe nutritive

Numar de bulgaresti-rosii-tomate-ardei-capia-florian-opal-seminte-pret-bulgaria per pachet: 350 de bulgaresti-rosii-tomate-ardei-capia-florian-opal-seminte-pret-bulgaria (1 gr)

Description

De acum incolo, crizantemele pot fi nu doar admirate, ci si consumate. Specialistii de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare in Legumicultura Buzau au reusit sa amelioreze cu succes crizantema comestibila, o specie originara din Liban. Frunzele acestora, galbene si mai mici decat ale crizantemelor orientale, se apropie ca si gust cu cel al morcovilor.
PLANTĂ ALIMENTARĂ – Crizantema 100% comestibilă, foarte bogată în substanțe nutritive

„O noua creatie importanta a Statiunii noastre, care a trecut cu succes de procesul de ameliorare, este aceasta crizantema comestibila, care este pana la urma o planta alimentara, asemanatoare cu salata. Mai exact, toate partile vegetative ale ei, cu exceptia radacinii, pot fi consumate. Am procurat materialul de baza din Liban, unde se foloseste de foarte mult timp, in zone regiuni precum Asia, Japonia si China”, a declarat Dr. Ing. Costel Vinatoru, coordonator al Laboratorului de Genetica si Ameliorare din cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau.

Crizantema comestibila poate fi folosita in cel putin trei intrebuintari: alimentar, decorativa, cat si medicinal.

„Aceasta planta este bogata in vitamine si caroten, la fel ca si morcovii. Fruzele, cat si inflorescentele pot avea intrebuintari multiple, atat din punct de vedere alimentar, cat si medicinal. Totodata, Crizantema de Buzau poate fi apreciata si ca planta ornamentala, deoarece are un aspect placut si un parfum deosebit”, ne-a mai spus specialistul.

Crysanthemum coronarium – Crizantema comestibilă

Ce poate fi mai potrivit decât sa îmbini plăcutul cu utilul?

Iată de ce va propunem Crizantema comestibilă.

Este un fel de „trei in unu”: îmbietoare in farfurie, decorativa si binefăcătoare in gradina.

Frunze – grozav de gustoase si aromate, numai bune pentru salate si noodles.

Cămară de elemente benefice

Flori delicate, care încântă privirile de la început de vară pană la căderea zăpezii.

Mireasma- înlătură insectele dăunătoare.

Crizantema comestibilă este una dintre cele mai interesante „verdețuri” asiatice cu gust si aroma savuroase, care se cultiva atât pentru frunze cât si pentru florile frumoase si delicate. Frunzele tinere sunt delicioase in supe si salate sau pot fi blanșate si servite cu un sos din ulei de susan si usturoi, înăbușite si preparate ca spanacul. Florile, si ele comestibile, se folosesc in salate, patiserie sau in diferite marinade.

Semănare, plantare, îngrijire

Shungiku este o planta rezistenta la frig, timpurie,

Se seamănă, eșalonat, din martie pana la sfârșitul lunii iulie.

Locul, de preferat, se alege însorit (suportă si o ușoară umbrire), solul trebuie sa fie bine afânat, permeabil la apa si aer si udat in prealabil.

Se poate seamănă pe rânduri, dar, cel mai bine ca bordura, pe marginea aleilor, in rondurile de flori sau sub pomii fructiferi.

Semănarea se face la adâncime de 0,5-1 cm. si, eventual, la distanta de 20 cm. Pământul se tasează ușor si se uda prin aspersare. Pentru a recolta continuu frunze proaspete, semanarea se va efectua la interval de 2-3 săptămâni.

Când răsadurile sunt suficient de dezvoltate, se vor repica la distanta de 20 cm. pentru a avea frunze mature, sau la distanta de 5-6 cm, pentru a obtine frunze tinere.

Pentru recolta de frunze tinere pe toata perioada anului, Shungiku se poate semăna si in ghivece sau jardiniere.

Udarea trebuie sa fie sistematica, plivirea este obligatorie, iar hrănirea se face periodic, cu purin de urzica sau soluție de gunoi de pasări.

Frunzele, pentru salata sau pentru gătit, se pot culege continu

Din punct de vedere al medicinal, Crizantema comestibila este bogata in vitamine, magneziu, potasiu, fier, fiind recomandata pentru curele de detoxifiere, precum si pentru afectiuni hepatice ori digestive.

„Frunzele au un gust mai puternic decat salata verde si au un gust usor, amintesc, de morcov. Frunzele sunt foarte bune pentru digestie, pentru ficat si contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Datorita clorofilei, care este ca un detergent pentru celule, curata toxinele din organism”, explica Costel Vinatoru.

Specialistul de la SCDL Buzau spune ca aceasta planta se inmulteste reativ usor prin bulgaresti-rosii-tomate-ardei-capia-florian-opal-seminte-pret-bulgaria, mult mai facil decat crizantema clasica, unde este necesara plantarea butasilor. Mai mult decat atat, cei interesati pot apela la Statiunea de Cercetare daca doresc sa cumpere material saditor pentru crizantema comestibila.

Specie originara din China, Crizantema comestibila este incadrata taxonomic in familia Asteraceae, fiind o planta perena. De asemenea, este utilizata fie in grupuri izolate in teren, fie la realizarea de aranjamente florale. In India, aceasta specie este frecvent folosita in cadrul ceremoniilor religioase hinduiste denumite Pooja (Pūjā), cand sunt oferite drept ofranda adusa diferitelor zeitati, personalitatilor sau musafirilor speciali. Termenul puja este derivat prin sanscritizarea cuvantului poo sey care inseamna „realizat, oferit sau insotit de flori”, adica intr-un mod festiv, estetic.

In medicina traditionala chineza, Chrysanthemum nankingense (denumita popular Ju Hua Nao sau crizantema de Nanking) este o specie frecvent utilizata la prepararea ceaiurilor, sau, de exemplu in orasul Nanjing (Nanking), aceasta specie este utilizata la prepararea supelor, aperitivelor reci, iar petalele sunt folosite la prepararea lichiorurilor si vinurilor. Cu efect terapeutic, aceasta specie este utilizata in detoxifierea organismului, in tratamentul durerilor de cap, de stomac, a febrei, reducerea tensiunii arteriale, in afectiuni oftalmologice si digestive. La fel ca si alte medicamente traditionale chinezesti, ceaiul de crizantema si alimentele nu au efecte secundare si sunt foarte accesibile, astfel incat persoanele de toate varstele le folosesc pentru a trata boli comune.

Crizantema comestibila este una dintre cele mai interesante „verdeturi” asiatice, care se cultiva atat pentru frunze cat si pentru florile frumoase si delicate. Frunzele tinere sunt delicioase in supe si salate sau pot fi servite cu sos din ulei de susan, usturoi si ridiche, inabusite si preparate ca spanacul. Florile, si ele comestibile, se folosesc in salate, patiserie sau in diferite dulceturi.